Що чекає на українську митницю при вступі до ЄС

 Членство України в Європейському Союзі вже скоріше є питанням часу. Ця подія відбудеться обов'язково. І, за деякими оптимістичними прогнозами, вже за 2-3 роки.


Очевидно, що завдяки цьому серйозному кроку, на нашу країну очікують серйозні зміни та позитивні перспективи розвитку. Але, щоб досягти бажаного, потрібно зробити величезну роботу і внести безліч змін до чинного законодавства, управління та багатьох інших сфер. Включно з роботою митної служби.

Можливості та підвищена відповідальність


Як зазначає Ігор Вісьтак у статті https://www.dialog.ua/press-release/284281_1699289213, на українську митницю чекає безліч змін. Причому кожному рівні. Вже зараз проводяться певні заходи та робляться перші кроки до нових реформ та необхідних від Євросоюзу змін.


Важливо розуміти, що вступ до ЄС відкриває перед вітчизняною митницею як нові можливості, а й підвищений рівень відповідальності. Зокрема, йдеться про організацію роботи на східних та північних кордонах. Адже незабаром саме вони стануть ключовими зовнішніми межами розширеного Європейського Союзу.


Не забувайте, що всередині ЄС митних кордонів фактично немає. Також немає й контролю товарів, що перевозяться усередині країн союзу.


Українські кордони незабаром стануть ворітьми до Європи. Тому на наших фахівців ляже основна відповідальність на роботу митних територій, контроль товарів, що перевозяться, та багато іншого. Для цього потрібно організувати сучасні та високоефективні пункти пропуску. У ЄС очікують від України глобальних змін. І перші кроки у цьому напрямі вже робляться. Хоча експерти визнають, що цього явно замало, щоб уже сьогодні нам схвалили заявку на вступ до Європейського Союзу.


Нові законопроекти, ініціативи уряду, а також розробка сучасних рішень для організації роботи митної служби – це пріоритети, які має ставити перед собою держава вже сьогодні.


Комментарии